Oogzorg

Het oog wil ook wat.

Helder zicht

Helder zicht is niet altijd vanzelfsprekend. De een heeft op jongere leeftijd kijkhulp nodig dan de ander. Dat is voor een deel genetisch bepaald, maar hoe scherp we zien, wordt ook beïnvloed door de dingen die we iedere dag graag doen. Lezen, televisiekijken, computerwerk, op onze smartphones kijken. En naarmate we ouder worden, gaan ook onze ogen zachtjes achteruit. Geniet zo lang mogelijk van al het moois dat onze ogen ons bieden. Kies daarom op tijd voor de juiste oogzorg.

 

Bij Nick Gras Optiek betekent oogzorg meer dan het controleren van je ogen of het aanmeten van een nieuwe bril. Het betekent dat we regelmatig vragen hoe het écht met je gaat. Met de bril of contactlenzen die je nu draagt, hoe je ogen aanvoelen tijdens verschillende activiteiten, maar ook of er bezigheden aankomen die jouw ogen weer op een nieuwe manier uitdagen. Oogzorg betekent ook dat we graag makkelijk bereikbaar voor je zijn. Heb je vragen of maak je ergens zorgen over? Wij zijn er voor je. 

 

Samen doen we er alles aan om jouw ogen gezond te houden.

Veelvoorkomende oogproblemen

Glaucoom wordt meestal veroorzaakt door een te hoge oogdruk, maar dat hoeft niet altijd. Bij glaucoom spelen de bloedtoevoer naar het oog een belangrijke rol, maar ook de oogzenuw. Door glaucoom kun je je gezichtsveld kwijtraken. Periodiek oogonderzoek kan (beginnende) glaucoom tijdig opsporen.  

Als je last hebt van nachtblindheid, betekent dat dat je in het donker minder goed tot niets ziet. Bij genoeg licht is het zicht meestal gewoon goed. Nachtblindheid kan erfelijk zijn. Wanneer dat niet zo is, dan kan goede, gevarieerde voeding en genoeg oogrust het risico op nachtblindheid verkleinen. Met een nachtzichtbril kunnen we je helpen om beter te zien in het donker, bijvoorbeeld tijdens ’s avonds autorijden.

Staar is een oogaandoening die vrij vaak voorkomt. Je kunt het in één oog krijgen, maar ook in beide ogen. Bij staar wordt de ooglens, die achter de pupil ligt, troebel. Het netvlies neemt licht daardoor minder goed waar en dat leidt tot onscherp zicht. De meest voorkomende variant van staar is ouderdomsstaar (55+), maar staar kan ook erfelijk zijn of veroorzaakt worden door trauma. Je kunt het risico op staar verkleinen door niet te roken, niet te veel alcohol te drinken, een zonnebril te dragen bij zonlicht en gezond te eten.

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is een aandoening van de macula (gele vlek). Dit is het centrale deel van het netvlies, waarmee u leest of gezichten herkent. LMD houdt in dat de macula beschadigd raakt, waardoor het zicht geleidelijk minder kan worden. Vaak komt dit alleen voor bij mensen ouder dan 55 jaar. LMD kent twee vormen. In de meeste gevallen gaat het om droge LMD, meestal aanwezig in beide ogen. Natte LMD komt minder vaak voor en begint meestal in één oog. Een droge vorm kan veranderen in de natte vorm van LMD. Maculadegeneratie kan ook op jongere leeftijd ontstaan en wordt dan juveniele maculadegeneratie genoemd. 

Bij Nick Gras Optiek vind je diverse soorten oogdruppels en lenzenvloeistof. We kijken altijd naar waar je ogen de meeste behoefte aan hebben.

Heb je last van rode ogen? Wij kijken graag samen met je naar de oorzaak daarvan. Vervolgens maken we een behandelplan op maat.

Myopie wordt ook wel bijziendheid genoemd. Het betekent dat je van veraf niet meer scherp kunt zien. Je hebt dan baat bij een min-bril.

Dubbel zien kan meerdere oorzaken hebben. Bij Nick Gras Optiek kunnen we achterhalen waar het zichtprobleem vandaan komt.

Blijf op de hoogte

Onze aanbiedingen als eerste in je e-mail ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Nick Gras Optiek.