skip to Main Content
Terpstraat 27a  1771 AC Wieringerwerf 0227 – 600760 info@nickgrasoptiek.nl di-vr  9:00-17:30 vr 18:30-20:00 za 9:00 - 17:00

Functioneert jouw ‘gewone’ bril nog?

Computerwerk mag fysiek dan geen zwaar werk heten, je digitale collega zet wél je ogen op scherp. En gaat het beeldscherm aan het einde van de werkdag op zwart, dan turen we nog eindeloos door op dat kleine schermpje in onze broekzak. Je ogen hebben het er maar zwaar mee, dat digitale tijdperk. Je beschermt ze het beste door de juiste bril voor de juiste activiteiten te kiezen.

Werk je veel met de computer, dan kunnen je ogen daar behoorlijk moe van worden. Je ogen zijn voortdurend aan het schakelen tussen allerlei zaken die je aandacht vragen. Je computerscherm, maar ook de papieren op je bureau, je collega’s, de telefoon. Je ogen zijn de hele dag bezig om zich aan te passen aan verschillende kijkafstanden.

Ruimer kijk- en leesbereik

Juist daarbij biedt een kantoorbril hulp. Waar een leesbril goed werkt bij een kijkafstand tussen de 30 en 35 centimeter, werkt een kantoorbril optimaal tot zo’n 60 centimeter afstand: precies daar waar je beeldscherm meestal staat. De glazen van kantoor- en beeldschermbrillen zijn zo geslepen dat ze zowel scherp zicht op afstand als dichtbij bieden. Het kijk- en leesbereik is daarmee ruimer dan bij enkelvoudige glazen. Die laten je immers óf veraf óf dichtbij details zien. Een multifocale bril gebruik je weliswaar ook voor wisselende kijkafstanden, maar door de overgang in het glas vergt dat net iets meer inspanning van je ogen. Het fijne van een kantoorbril of computer is dat je ogen zich beter kunnen ontspannen, terwijl jij juist effectiever kunt werken.

De noodzaak van een kantoorbril

Ons lichaam zendt vaak zelf het signaal uit dat er iets mankeert. Je ogen zijn daar ook bijzonder goed in. Heb je tijdens of na je werkdag vaak last van tranende ogen of voelen je ogen geïrriteerd aan, dan kan dat een teken zijn dat je ogen het te zwaar hebben. Ook wazig zicht en een moe gevoel in of achter je ogen zijn signalen dat je kijkers te hard moeten werken. Pijn in je nek en schouders verraden soms ook slecht zicht. Wil je toch al die kleine lettertjes kunnen lezen, dan zal je merken dat je geneigd bent om je naar het scherm of je papieren toe te buigen. Het gevolg: een ongezonde zithouding. En ja, na een uur of acht werken gaat dat toch wel zeer doen.  Overwerkte ogen kunnen je zelfs flinke hoofdpijn bezorgen.

Een veelzijdige bril

Een kantoor- of computerbril kan ook uitkomst bieden bij andere bezigheden dan schermwerk. Doordat deze brillen zowel van veraf als dichtbij haarscherp zicht bieden, is de zogenoemde kantoorbril eigenlijk een heel veelzijdig stel glazen. Je kunt ze perfect gebruiken bij hobby’s die afwisselend zicht verlangen. Tekenen bijvoorbeeld, maar ook het bespelen van een instrument of het monteren van kleine onderdelen. Doe je ander werk waarbij gedetailleerd zicht belangrijk is, dan kun je een kantoorbril gebruiken. Je kunt dan denken aan tandartsen of schoonheidsspecialisten. De kantoorbril heeft haar ooit gekregen omdat er destijds nog geen bril was die aan de kijkbehoefte van digitale werkers kon voldoen. Gelukkig is dat inmiddels dus anders. Nu vrijwel ieder bureau tegenwoordig standaard uitgerust is met een of meerdere schermen, is het gebruik van een kantoor- of computerbril alleen maar logischer geworden.

Vergoeding

Heb je als beeldschermwerker behoefte aan een geoptimaliseerde bril, dan kun je via je werkgever of zorgverzekering in aanmerking komen voor een vergoeding. Dat hangt wel altijd af van een aantal factoren. Zo moet je er bijvoorbeeld zelf voor zorgen dat er geen licht in je scherm weerkaatst, wat het lezen onmogelijk maakt. Werk je dagelijks langer dan twee uur per dag achter de computer, dan is het zeker de moeite waard om dit eens voor jezelf uit te zoeken.

Je kunt er uit gewoonte voor kiezen om een normale bril of lenzen te dragen tijdens computerwerkzaamheden, maar eigenlijk doe je je ogen dan geen recht aan. Van je ogen heb je er maar twee gekregen en die wil je het liefst zo lang mogelijk in goede conditie houden. Besteed je zo nu en dan wat aandacht aan dat duo, dan verklein je de kans op vervelende oogaandoeningen. Wij informeren je graag over alle mogelijkheden op het gebied van oogbescherming. Heb jij al een kantoorbril?

banner_11

Meer weten over een kantoorbril speciaal voor op het werk?
Je bent van harte welkom met al je vragen en opmerkingen.

banner_14

Waarom een kantoorbril kopen bij Nick Gras Optiek?

  • Wij geven persoonlijk advies en aandacht
  • Wij geven uitgebreide informatie over kantoorbrillen
  • Wij denken mee met jouw wensen en verlangens
Back To Top