Schermkijken slecht voor kinderogen

Hoogleraar Caroline Klaver van het Erasmus Mc waarschuwde er al in 2017 voor in Trouw: kinderen worden steeds sneller bijziend vanwege de vele schermpjes waar ze naar staren. Daarnaast komen ze steeds minder buiten.

In 2017 was al de helft van alle twintigers bijziend en dat aantal stijgt nog steeds elke dag. Door het veelvuldig kijken naar voorwerpen die zich dichtbij bevinden, zoals een smartphone of een tablet, krijgen bijzienden ovale, langgerekte ogen. Op die manier moet de ooglens zich inspannen om het licht scherp op het netvlies te krijgen. In de verte staren, naar de horizon, gaat dit tegen omdat de lens zich dan kan ontspannen. Omdat kinderen echter steeds minder vaak buiten komen, gebeurt dit in de verte kijken veel te weinig. Dit is slecht voor de kinderogen. Het advies van oogartsen is dan ook om kinderen minstens twee uur per dag buiten te laten spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere berichten

Voorzorgsmaatregelen-covid-19

Update omtrent het Coronavirus Als klant van Nick Gras Optiek hebben we altijd het beste met je voor. Dat betekent dat we, gezien de huidige

Zonnig? Bescherm je ogen

We weten allemaal dat uv-straling de ogen kan beschadigen. Het is dus belangrijk om een zonnebril met goede zonneglazen te kiezen. Hoe weet je echter

Vijf briltrends voor het voorjaar

De lente: de dagen worden langer, de temperatuur stijgt en we kunnen weer vaker naar buiten toe. We keren massaal ons huis ondersteboven en geven